Biografie

Aldert (1990) begon zijn muzikale carrière op vierjarige leeftijd met zijn eerste blokfluitles. Na een muziekkamp, waar iemand van de leiding accordeon speelde, wist hij dat dat zijn instrument was. Zo begon hij in 1996 met accordeonles aan de Streekmuziekschool Leiden bij Jeannette van der Kruijff. Gegrepen door dit instrument volgden al gauw de eerste optredens, in het begin bij de plaatselijke supermarkt maar al snel ook op feestjes.

In 2006 richtte hij de klezmerband Spiel Klezmer Spiel op, samen met toenmalig klasgenoot Hiske Overweg (klarinet) en Emilie Prast. Al gauw luisterde deze groep muzikanten menig feest, opening en receptie op, inmiddels bijgestaan door Sietske Overweg op trompet. In 2007 wonnen zij met hun voorstelling: 'Eisik: een muzikaal verhaal met een moraal' de derde prijs op het Leids Straatmuzikantenfestival De Gouden Pet, van de meer dan 40 deelnemers. In 2008 werd dit succes voortgezet met het verhaal 'Zorach en de Duivel'. In 2010 stonden zij door heel Nederland op de planken in een uitvoering van Tsjechov's Kersentuin met Theatergezelschap Mimesis.

Verder speelde hij van 2008-2012 met veel plezier mee in het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest. Dit orkest bestaat uit meer dan 40 accordeonisten en brengt onder leiding van niemand minder dan Marc Belder een zeer breed programma. In 2011 wonnen zij een eerste prijs summa cum laude op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt.

Ook treedt Aldert nog steeds graag solo op; of het nu een borrel aan de Amsterdamse grachtengordel of een diplomauitreiking in de Hooglandse Kerk in Leiden is, altijd brengt hij gepast repertoire. Ook viel hij meerdere malen in de prijzen op zowel regionale als nationale concoursen. In 2012 won hij de eerste prijs op het Nationaal Accordeonconcours in de afdeling Superieur A.

Sinds september 2010 volgt Aldert het Practicum Musicae Accordeon aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Marieke Grotenhuis. Tevens kreeg hij masterclasses van o.a. Geir Draugsvoll (Den) en Friedrich Lips (Rus).

In december 2012 richtte Aldert samen met klarinettiste Maaike Tromp het klezmerduo Zol Zayn op. Met dit duo speelde hij onder andere in de succesvol ontvangen voorstelling 'George en Eran lossen wereldvrede op', die in de zomer van 2013 speelde op Theaterfestival De Parade en Festival Boulevard.

Verder volgde hij klezmerlessen bij onder anderen Christina Crowder (VS), Sanne Möricke (Dld.), Ilya Shneyveys (Letl.) en Franka Lampe (Dld.). Met Spiel Klezmer Spiel volgde hij masterclasses bij Frank London (VS), Christian Dawid (Dld.), Jake Schulman-Ment (VS) en Brian Bender (VS).